Borg (Summerheat)

Betaalbare, langdurige duurzame-energieopslag met ondergronds buffervat

Borg (voorheen Summerheat) test in DreamHûs een prefab, ondergronds warmteopslagsysteem voor woonhuizen. Het systeem slaat warmteoverschot uit duurzame energiebronnen in water op voor later gebruik. Bouwgroep Dijkstra Draisma plaatste een prototype van een Borg buffervat – feitelijk een grote piepschuimen doos – onder het terras van een van de DreamHûs woningen. 

“Opslag van warmte is een belangrijk onderdeel van de transitie naar 100% duurzame energie”, aldus Joost Spanjer van Borg. “Wind- en zonne-energie opwekken is één stap, maar er is niet altijd een goede afstemming tussen vraag en aanbod. Soms wekken zonnepanelen en windmolens meer energie op dan we verbruiken. Andersom zijn zon en wind er niet altijd wanneer je energie nodig hebt. Met een buffer bewaar je een overschot aan – veelal zelf opgewekte – duurzame energie voor het moment dat je een energiebehoefte hebt. Zo kun je het hele jaar door duurzame energie gebruiken en houd je ook op termijn je energierekening betaalbaar.” 

Energiebuffers zijn als concept niet nieuw. Borg onderscheidt zich door betaalbaarheid en een innovatief isolatiesysteem, waarmee vrijwel geen energie uit het vat verloren gaat. Op dat systeem heeft Borg octrooi. Spanjer: “Het komende jaar gaan we in DreamHûs in samenwerking met TNO uitgebreid testen en meten. We willen ontdekken of we de verwachte isolatiewaarde bereiken.” 

Het hele jaar duurzame en goedkope warmte

Hoe werkt warmteopslag? Bij zonnig weer verwarmen zonnecollectoren op de woning het water in het vat tot 80 °C. Is er weinig zon en wind? Dan levert de warmtebuffer duurzame energie en warmwater voor de woning. De bewoner is op die momenten niet afhankelijk van minder duurzame energiebronnen voor bijvoorbeeld het laten draaien van een warmtepomp. Afhankelijk van de grootte van het vat kan het voor meerdere dagen, gedurende een langere periode, aan warmte vasthouden. Het Borg buffervat in het pilotproject in Delft heeft een inhoud van zo’n 3600 liter en een opslagcapaciteit van circa 300kWh. 

In vergelijking met andere energieopslagsystemen, zoals een thuisbatterij, biedt Borg veel meer opslagruimte voor hetzelfde geld. Het systeem is bovendien zo ontworpen dat productie in serie mogelijk is. Dat zorgt voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. De plaatsing van Borg gebeurt onder de woning of ondergronds in de tuin en neemt dus geen woonruimte in beslag. Het systeem is onderhoudsarm, geeft geen geluidsoverlast en heeft een lange levensduur. De terugverdientijd is op dit moment minder dan tien jaar en dit neemt nog verder af als de prijzen van energie meer variabel worden. Spanjer: “Met het systeem besparen bewoners op hun energierekening en dat merken ze in hun portemonnee. En vooral beperkt deze opslag van duurzame energie de CO2-uitstoot. Met Borg willen we wat dat betreft echt impact maken.” 

Gerelateerd nieuws: