Flatmate

Eerste plug & play warmtewisselaar voor in de douche

Tomas Schietecat en Bart Bergmans (Sanura) zijn met hun Flatmate de winnaar van de eerste DreamHûs Challenge. Met de winst mogen ze een jaar lang gratis gebruik maken van de testmogelijkheden in het DreamHûs en kunnen ze hun Flatmate – de eerste plug & play warmtewisselaar voor in de douche – in de douches van de bewoners plaatsen. De komende maanden testen ze het praktijkrendement van hun oplossing in DreamHûs op The Green Village. 

Tomas Schietecat – Sanura: “Het winnen van de DreamHûs challenge en de mogelijkheid om onze innovatie zo uitvoerig te testen, helpt ons met het bereikbaar maken van betaalbare warmteterugwinning voor iedereen.”

Optimaliseren door onderzoek 

De Sanura Flatmate is een innovatief nieuw type douchewarmtewisselaar, met een eenvoudige aansluiting op een standaard douchekraan. Dit systeem benut de warmte uit het gebruikte douchewater om de koude leidingen, en zo het nieuwe douchewater, op te warmen. Het systeem is goedkoper dan de bestaande oplossingen en is eenvoudig te installeren. Doordat de warmte niet in de afvoer verdwijnt, kan een gezin tot 40% energie besparen. 

Omdat het inbouwen van de Flatmate niet noodzakelijk is, maar het systeem zichtbaar aanwezig is in de douche, zijn gebruiksgemak en robuustheid* van groot belang. Daarnaast dient de Flatmate uiteraard een optimaal rendement te hebben. Dit laatste gaat Sanura in het DreamHûs onderzoeken met behulp van nauwkeurige sensoren. Tegelijkertijd bepaalt Sanura het norm-rendement (onder lab-omstandigheden). Op basis van alle projectresultaten vindt verdere optimalisatie van de Flatmate plaats. 

*Het gebruiksgemak en de robuustheid van de Flatmate test Sanura bij 97 huurders in een pilotproject met De Alliantie. De uitvoering van dit samenwerkingsproject is mogelijk door de DEI+ subsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. 

Gerelateerd nieuws:

Afbeeldingen