Fresh-r

De Fresh-r is een decentrale ventilatie-unit die op of in een buitenwand wordt geplaatst. Deze toepassing is speciaal ontworpen voor snelle installatie in de bestaande bouw. Het verwarmen van de naar binnen stromende lucht door de uitgaande lucht gebeurt met een unieke warmtewisselaar met acht kilometer dun koperdraad. De hoeveelheid lucht die wordt geventileerd, hangt af van het CO2-gehalte, het vochtgehalte, de temperatuur en eventuele fijnstof- en aerosoldeeltjes in de lucht. Deze waarden worden gemeten met specifieke sensoren.

Fresh-r On-the-Wall

Er zijn verschillende varianten van de Fresh-r. De variant die in een van de drie huizen getest wordt, is de Fresh-r On-the-Wall. Voor deze oplossing, die op een buitenwand geïnstalleerd wordt, zijn geen aan- of afvoerbuizen nodig. Hierdoor is de installatie veel makkelijker dan bij conventionele ventilatiesystemen met warmteterugwinning (WTW-ventilatiesystemen). “Onze onderzoeksvraag bestaat uit twee delen”, vertelt Coen Borren, commercieel manager bij Fresh-r. “Allereerst kijken wij of de Fresh-r On-the-Wall genoeg schone lucht oplevert en voldoende energie bespaart om de woning met een warmtepomp te kunnen verwarmen. Daarnaast willen we weten hoe bewoners dit systeem beoordelen. Ervaren zij meer wooncomfort en een prettiger binnenklimaat? Is er geen overlast qua geluid en bij het installeren van de unit?”

Vier keer één maand testen

In het betreffende DreamHûs bevindt zich al een mechanische ventilatiebox. Ook het meten van de effectiviteit van deze toepassing (warmteverlies, hoeveelheid geventileerde lucht, luchtkwaliteit) maakt deel uit van het experiment. Op 17 november is het onderzoek van start gegaan. In totaal duurt het vier maanden, verdeeld in vier periodes van één maand. Coen: “Wij meten zo precies in het stookseizoen: het seizoen waarin je de meeste energie kunt besparen. Door het experiment in vier periodes op te delen, kunnen we drie keer kleine aanpassingen maken en hierdoor meer testinformatie ophalen. Ook kunnen we zo de ervaringen van de bewoners op verschillende momenten meten.”

Gerelateerd nieuws: