HeatCycle

Energie uit je eigen afvalwater

In een Dreamhûs op het terrein van The Green Village is een HeatCycle geïnstalleerd. Het is een systeem voor het hergebruiken van de warmte uit al het afvoerwater in het huis: circulaire warmte. De teruggewonnen warmte gebruik je voor het maken van warm tapwater. En in de toekomst ook voor verwarming. 

Met het gebruik van de afwasmachine en de wasmachine spoel je liters water door de afvoer. Uiteraard ook met douchen en het doorspoelen van de wc. In al dat water, van gemiddeld 27 °C, zit nog veel bruikbare warmte. 

Het afvoerwater voorziet in meer dan 40% van je totale warmtebehoefte. 

De HeatCycle onttrekt warmte aan dit water door het af te koelen naar 2 °C. Met het afvoerwater zelf doet dit systeem verder niets. Het stroomt door naar het riool.

De HeatCycle is een betaalbaar, stil systeem en geschikt voor elk type huis. Er is geen verbouwing of extra isolatie nodig. 

Auke de Vries en Sander Wapperom van DeWarmte zijn de eerste ondernemers die in DreamHûs hun verduurzamingsoplossing testten. Op The Green Village doet DeWarmte onderzoek op het gebied van de techniek en het businessmodel. Ook richten ze zich op certificering en het verkrijgen van inzicht in gebruikerservaringen. Ze willen de innovatie verder ontwikkelen, zodat het zo snel mogelijk geschikt is voor de markt. 

Gerelateerd nieuws: