Tarnoc

Tarnoc is een nieuw soort warmtepomp gebaseerd op techniek die gebruikt wordt voor de airconditioning in vliegtuigen en bij het vloeibaar maken van aardgas. Wanneer je dit proces omdraait, kun je warmte maken. Dit principe werd nog niet eerder in warmtepompen voor huizen toegepast. Maar nu dus wel in DreamHûs.


Geen koudemiddel maar buitenlucht

Een ander verschil met reguliere warmtepompen is dat de turbineketel van Tarnoc geen fluorhoudend koudemiddel rondpompt, maar pure buitenlucht. Met de buitenlucht als 100% natuurlijk koudemiddel wordt warmte uit de lucht gehaald via een compressor en tot 80 graden afgegeven aan het bestaande verwarmingssysteem. Met een COP van 2 (bij -10°C) is de turbineketel de één-op-één vervanger van de cv-ketel zonder dat de schil van de woning eerst tot nieuwbouwniveau geïsoleerd hoeft te worden. De Tarnoc ketel heeft geen buitenunit en kan door alle installateurs geplaatst worden.


Unieke test in DreamHûs

De mogelijkheid om het prototype in een bewoond DreamHûs te testen is uniek. Deze pilot genereert veel data over de prestaties en de gebruikerservaringen, die waardevol zijn voor de verdere productontwikkeling. De bedoeling is dat er binnenkort ook testen gaan draaien bij een aantal woningbouwcoöperaties om te zien of de Tarnoc ketel daadwerkelijk een vervanger kan worden voor de cv-ketels, zonder dat de isolatie direct zwaar moet worden aangepast.