Betaalbare, langdurige duurzame-energieopslag met ondergronds buffervat

27 oktober 2020

Afgelopen maand startte Borg in DreamHûs. Het bedrijf Borg, TNO en Bouwgroep Dijkstra Draisma testen dit jaar een innovatief thermisch buffervat dat ondergronds duurzame energie opslaat in de vorm van warm water. 
 

Het warmteopslagsysteem slaat warmteoverschot uit duurzame energiebronnen op in water voor later gebruik. Bouwgroep Dijkstra Draisma plaatste een prototype van een Borg buffervat (inhoud circa 3600 liter, opslagcapaciteit circa 300kWhth.) onder het terras van één van de DreamHûs woningen. Feitelijk is het een grote piepschuimen doos. Bij zonnig weer verwarmen zonnecollectoren op de woning het water in het vat tot 80 graden. Is er weinig zon en wind? Dan levert de warmtebuffer duurzame energie en warmwater voor de woning.



Borg onderscheidt zich door betaalbaarheid en een innovatief isolatiesysteem waarmee vrijwel geen energie uit het vat verloren gaat. Op dat systeem heeft Borg octrooi. “Dit jaar gaan we in DreamHûs in samenwerking met TNO uitgebreid testen en meten”, zegt Joost Spanjer van Borg. “We willen ontdekken of we de verwachte isolatiewaarde bereiken.”



Opslag van warmte is een belangrijk onderdeel van de transitie naar 100% duurzame energie, aldus Spanjer. “Maar vraag en aanbod zijn niet altijd op elkaar afgestemd. Soms wekken zonnepanelen en windmolens meer energie op dan we verbruiken. Andersom zijn zon en wind er niet altijd wanneer je energie nodig hebt. Met een buffer kun je een overschot aan duurzame energie bewaren voor het moment dat je een energiebehoefte hebt. Vaak gaat het daarbij om energie die je zelf hebt opgewekt. Zo kun je het hele jaar door duurzame energie gebruiken en hou je op termijn je energierekening betaalbaar.”  



Met het systeem besparen bewoners op hun energierekening en dat merken ze in hun portemonnee. “Opslag van duurzame energie zorgt vooral voor minder CO2-uitstoot”, besluit Spanjer. “Met Borg willen we wat dat betreft echt impact maken.”