Bewoners DreamHûs compleet

27 oktober 2019

‘Ik word vrolijk als ik het terrein op loop’, zegt Ellen. Zij en haar zoon Daan (op de foto hieronder) zijn twee van de nieuwe bewoners van de DreamHûzen in living lab The Green Village in Delft. Ook Linde en haar dochter kregen vorige week de sleutel. Iedereen is druk aan het verhuizen. Ze sluiten zich aan bij Hans die vorige eerder zijn nieuwe huis betrok. Bewoners compleet en de eerste test met innovatieve renovatie-oplossingen is begonnen. 

‘Over het klimaat wordt veel gepraat; ik vind het fijn om op dit terrein te zien dat er zoveel positieve dingen gebeuren,’ vindt Ellen. ‘Mogelijkheden te over, maar hoe het echt werkt?’ Vanuit haar nagebouwde jaren zeventig-huis heeft ze uitzicht op de waterstofauto en de circulaire garage – een gebouw dat eerst op een andere plek stond, werd gedemonteerd en herbouwd. Ook buurvrouw Linde is heel blij met haar nieuwe woonplek. ‘Door hier te wonen kan ik een bijdrage leveren aan iets positiefs voor de wereld.’ Hans is nieuwsgierig naar de innovaties die hij in zijn huis kan gaan gebruiken. 

Ieder huis een ander energielabel 

Aan het begin van 2019 is de bouw gestart van de DreamHûzen op The Green Village, de proeftuin voor duurzame innovatie op de campus van TU Delft. Bijzonder aan het rijtje is dat de huizen zijn gebouwd zoals dergelijke huizen in de jaren zeventig werden gebouwd. Ook bijzonder is dat de huizen ieder een ander energielabel hebben: van F naar D en A. Hans lacht: ’Ik woon in het minst energiezuinige huis.’ 

Hoe duurzaam renoveren? 

Doel van de DreamHûzen is erachter te komen hoe bestaande woningen duurzaam kunnen worden op een manier die ook comfortabel is, simpel en betaalbaar. Het initiatief komt van het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland, Bouwgroep Dijkstra Draisma, de Bewonersraad Friesland en The Green Village en YES! Delft. Een zeer relevant onderzoek gezien de grote hoeveelheid bestaande sociale huurwoningen in Nederland die moet worden gerenoveerd en verduurzaamd. De uitkomsten zijn ook bruikbaar voor particuliere woningen. 

Proefpersonen 

De bewoners zijn ‘gewone’ mensen. Ze lijken op bewoners die via een sociale woningbouwwoning huren. En hun rol als proefpersoon vinden ze heel interessant, dat blijkt wel uit hun enthousiasme om zich te verdiepen in alle innovaties die er rondom hun huis te vinden zijn. ‘Het sluit aan bij mijn interesses’, zegt Linde. Ellen antwoordt: ‘We zijn buren met een doel.’ 

Afbeeldingen