Eerste innovator DreamHûs bekend

2 juli 2020

De eerste innovator van DreamHûs is bekend! DeWarmte gaat starten met het testen van een nieuw, duurzaam product. DreamHûs is een experiment op de campus van TU Delft van het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland, Bouwgroep Dijkstra Draisma, Yes!Delft, The Green Village en de Bewonersraad Friesland. Het doel hiervan is om betaalbare, gebruikersvriendelijke oplossingen voor verduurzaming van woningen te bedenken. Met het product van DeWarmte, de HeatCycle, kunnen bewoners warmte onttrekken uit afvalwater.

De grootste opgave op de Nederlandse woningmarkt is om de bestaande bouw op een betaalbare manier te verduurzamen. Daarom hebben de partijen DreamHûs opgezet. Dit is een experiment waarbij op The Green Village, de proeftuin voor duurzame innovaties op de campus TU Delft drie exact nagebouwde woningen uit de jaren zeventig zijn gebouwd. Eén woning heeft het energielabel F en de andere twee hebben het energielabel B. Studenten, ondernemers en marktpartijen worden uitgedaagd om betaalbare, gebruikersvriendelijke verduurzamingsoplossingen voor deze woningen te bedenken.

Warmte van afvalwater hergebruiken

Auke de Vries en Sander Wapperom van DeWarmte zijn de eerste ondernemers die in DreamHûs zo’n verduurzamingsoplossing gaan testen: de HeatCycle. Met de relatief goedkope HeatCycle kunnen bewoners de warmte van het water in elke afvoer hergebruiken. Dit is bijvoorbeeld het water dat gebruikt is tijdens het douchen of door de (af)wasmachine. De gemiddelde temperatuur van dat afvalwater is nog 28 °C. Door het water af te koelen naar 2 °C onttrekt de HeatCycle er warmte aan. De gerecyclede warmte kunnen bewoners opnieuw gebruiken voor warm water. Het testen van de HeatCycle in DreamHûs duurt ongeveer een jaar.

Huis van de toekomst

Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder van het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland en Biense Dijkstra, directeur van Bouwgroep Dijkstra Draisma, zijn enthousiast over het feit dat de eerste innovator van start gaat. “Met dit bijzondere experiment combineren wij Friese nuchterheid en daadkracht met nieuwe technologische inzichten. Zo willen we het ‘huis van de toekomst’ creëren: woningen waar mensen betaalbaar, simpel, comfortabel én duurzaam kunnen wonen. Het slimme, innovatieve product van DeWarmte sluit daar perfect bij aan.” De verwachting is dat binnenkort andere innovaties volgen.

Van DreamHûs naar de rest van Nederland

The Green Village is de proeftuin voor duurzame innovaties op de campus TU Delft. Het unieke van dit onderzoeksterrein is dat daar geen sprake is van regelgeving die innovatieve projecten in de weg kan staan. De drie woningen van DreamHûs die daar gebouwd zijn, vormen een afspiegeling van de Nederlandse woningmarkt. Het plan is om de beste gevonden oplossingen van DreamHûs eerst in de sociale huurwoningen van WoonFriesland en daarna in de rest van Nederland toe te passen. Zo kunnen de betrokken partijen hun droom waarmaken om de verduurzaming van de bestaande woningbouw in ons land te versnellen.