Eerste innovators presenteren oplossingen tijdens kick-off bijeenkomst DreamHûs

20 juni 2019

Nu de bouwers de drie exact nagebouwde jaren ’70 woningen hebben opgeleverd, is de beurt aan innovators. Zij worden uitgedaagd om oplossingen aan te dragen die rijtjes woningen op het terrein van The Green Village in Delft daadwerkelijk transformeren tot DreamHûzen. De eerste twee innovators – DeWarmte en SuperSola - pitchten hun idee op het podium tijdens de bijeenkomst. Sigrid Hoekstra (Het Sociaal Verhuurbedrijf WoonFriesland) en Biense Dijkstra (Bouwgroep Dijkstra Draisma) voerden een gesprek over hun initiatief tot dit experiment met Frank van den Broek (Bewonersraad Friesland). Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Sustainability & Climate Design aan de TU Delft, inspireerde de toehoorders met zijn visie op het renoveren van woningen en wijken. Uiteraard was er ook gelegenheid om de drie DreamHûzen te bekijken. De bijeenkomst is de start van een campagne om innovatieve onderzoekers en ondernemers aan te trekken die in een van de woningen hun experimentele innovatie willen bouwen, testen en demonstreren. 

Betaalbaar, comfortabel, simpel én duurzaam wonen, dat is het idee achter DreamHûs. De samenwerkende partijen WoonFriesland, Bouwgroep Dijkstra Draisma, YES!Delft, The Green Village en de Bewonersraad Friesland gaven op 19 juni het startsein voor dit unieke project. Doel is om de transitie naar een betaalbare duurzame gebouwde omgeving te versnellen. 

Experimenteren met renovatie-oplossingen en dan grootschalig toepassen 

Op The Green Village, de proeftuin voor duurzame innovaties op de campus van TU Delft, zijn drie exact nagebouwde woningen gebouwd uit de jaren zeventig: een woning met het energielabel F en twee met het label B. Zo is een levensechte situatie ontstaan waarbij verschillende innovatieve partijen de uitdaging aangaan om de woningen zo effectief en efficiënt mogelijk te verduurzamen (betaalbaar, simpel en opschaalbaar). Nu in een experimentele setting, straks via het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland in de grootschalige praktijk. 

Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder WoonFriesland: “Er is geen tijd te verliezen, daarvan ben ik overtuigd. De verduurzaming is superurgent, maar je moet wel bij de mensen blijven staan. Iedereen heeft de mond nu vol van het belang om te verduurzamen, maar wie gaat dat betalen? Voor mij staat voorop dat onze woningen betaalbaar en gebruikersvriendelijk moeten blijven voor onze huurders en daarom steekt WoonFriesland energie in innovatie samen met de huurders. Binnenkort gaan er ook huurders wonen in de Dreamhûzen.” 

Biense Dijkstra, directeur Bouwgroep Dijkstra Draisma: “Als bedrijf zijn wij nieuwsgierig en ambitieus. Ondanks dat we zelf al meerdere oplossingen hebben voor de verduurzaming van bestaande woningen weten we dat het altijd beter, sneller en goedkoper kan. De energietransitie is geen missie waarbij je af kunt wachten. Dankzij deze samenwerking komt er ook steeds meer aandacht voor de sociale factor; in planvorming, tijdens de bouw en nazorg.” 

Innovaties bouwen, testen en demonstreren 

Tijdens de startbijeenkomst presenteerde prof. Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability van de TU Delft, op zijn eigen prikkelende wijze, zijn visie op klimaatverandering en de betekenis ervan voor de bestaande gebouwde omgeving. Hij pleit dan ook al jaren ook voor een integrale aanpak voor het renoveren van woningen en wijken, niet alleen om energiezuiniger te wonen en te leven, maar juist ook om gezondheid, leefbaarheid en biodiversiteit in de stad te verbeteren. Na de inleiding van Jaron Weishut, directeur van The Green Village, over het unieke innovatieproces van deze proeftuin voor duurzame innovaties en de mogelijkheden die dat biedt voor onderzoekers en ondernemers, waren er korte presentaties van innovatieve ondernemers SuperSola en DeWarmte. Zo heeft SuperSola een plug-&play-zonnepaneel ontwikkeld dat per stuk kan worden aangesloten op de woning via een eenvoudige stekkerverbinding. De Warmte ontwikkelt een toepassing waarmee restwarmte uit afvalwater dat normaal gesproken in het riool verdwijnt, kan worden teruggebracht in de woning. Beide innovators gaan nu aan de slag om hun innovaties in een van de DreamHûzen te plaatsen. De huurders kunnen dan in de praktijk kijken of de oplossing ook voor hun werkt. 

Ook geïnteresseerd om uw innovatieve renovatie-oplossing in een van de DreamHûzen te bouwen, testen en demonstreren? Neem gerust contact met ons op.

Afbeeldingen