De Tarnoc ketel verlaat DreamHus

Elektrische hoge temperatuur Turbineketel Tarnoc

6 april 2023

De meeste huizen in Nederland zijn matig geïsoleerd. Dat is niet zo vreemd, pas sinds 1975 staan in het bouwbesluit eisen voor isolatie. Nu met de hoge gasprijzen en de overgang van aardgas naar duurzame alternatieven, is het verduurzamen van de woning belangrijk voor het klimaat én de portemonnee.

In de jaren zeventig woning DreamHûs worden innovatieconcepten getest om bestaande woningen te verduurzamen. Startup Tarnoc testte er hun elektrische Turbineketel, dit is een duurzame een-op-een vervanger van de bestaande aardgas cv-ketel. Tijdens deze pilotfase onderzochten de ondernemers de prestatie van hun innovatie en ontvingen zij gebruikersfeedback van de DreamHûs bewoners, om zo hun product verder te ontwikkelen. De testfase loopt inmiddels ten einde, een mooi moment om Tarnoc CEO Vincent Wijdeveld te vragen naar wat deze pilot hen heeft gebracht.

Zeer slecht geïsoleerde woningen zijn heel lastig tot energielabel A te isoleren. Daarnaast heeft een slecht geïsoleerd huis, hoge temperatuur verwarming nodig en dat kan de standaard warmtepomp niet leveren. De Turbineketel van Tarnoc kan dit wel, hierdoor kunnen bestaande woningen snel van het aardgas af. Uniek is dat dit product - in tegenstelling tot de klassieke warmtepompen - geen vervuilende fluorhoudende koudemiddelen gebruikt maar 100% buitenlucht. Daarnaast is er geen buitenunit nodig, waardoor een grote aanpassing aan de woning overbodig is.

Een duurzaam alternatief

“Het apparaat heeft twee luchtaansluitingen op het dak die de buitenlucht aanzuigen en afblazen. In het apparaat wordt warmte aan de lucht onttrokken en die warmte wordt gebruikt om het huis te verwarmen of om de douche te voorzien van warm water. De koude lucht wordt via de buizen naar buiten geblazen en dan start de cyclus weer opnieuw.” legt Vincent uit.

Voordat de pilot kon starten moest hun product op de juiste plek worden gezet. Voor even stonden de ondernemers in de schoenen van de installateur en dat leverde hen gelijk een eerste inzicht op. Vincent: “Die eerste keer sleepten een collega en ik de ketel naar zolder. Pff, dat is qua gewicht en afmeting niet te doen. In het vervolg gaat de plaatsing via het dak. Een aantal dakpannen en een stukje dak worden tijdelijk verwijderd. Binnen een halve dag is de ketel geïnstalleerd en gebruiksklaar.”

Focus op bestaande woningen

De testdata leverde interessante informatie op. Hun innovatie is het meest geschikt voor bestaande woningen die vóór 2000 zijn gebouwd en die lastig te isoleren zijn. Daar komen ze beter uit de bus dan de hybride warmtepomp. Als ze kijken naar nieuwbouw, dan zijn andere opties weer geschikter dan hun innovatie.

Ook de terugkoppeling van de bewoners is erg nuttig. “Qua comfort en gebruiksgemak merken zij geen verschil met de oude aardgas cv-ketel, wel zijn ze zich bewust van het geluid dat onze ketel maakt. Het is geen geluidsoverlast, je zou het kunnen vergelijken met het geluid van een ventilatiesysteem. Daar ligt nog een verbeterpunt, we werken toe naar het geluidniveau van de huidige aardgas cv-ketels.”

Parallel aan deze pilot werkten de ondernemers in de groene loods op The Green Village aan de volgende versie van hun prototype. Het eerste prototype is met 60 x 75 x 150 cm vrij groot en zwaar, maar uiteindelijk willen ze uitkomen op het formaat van een wasmachine. Daarnaast deden ze hier ook duurtesten, die je niet in een bewoonde woning kunt uitvoeren.

Systeeminnovatie

Om een echte verduurzamingsslag te kunnen maken, is samenwerken met andere partijen noodzakelijk. Dit komt doordat een innovatie op het gebied van energie, vaak invloed heeft op andere systemen. Wanneer een aardgas cv-ketel wordt vervangen door een elektrische cv-ketel, neemt het elektriciteitsverbruik toe. Voor één woning is dat te overzien. Echter werkt hun potentiële klant - de woningcorporatie - op straat of wijkniveau. Als een hele wijk van het aardgas afgaat, wordt het elektriciteitsnet veel zwaarder belast.

Dat ziet Vincent ook. “Wij zijn met verschillende partijen in gesprek, zodat wij een compleet pakket kunnen aanbieden. Dit pakket zal bestaan uit onze Turbineketel, een intelligent buffersysteem én slimme aansturing van de warmtepomp om overbelasting van het net te voorkomen.”

Van fieldlab naar…

Vincent kijkt positief op het pilottraject terug en ook vooruit. Voor hem is The Green Village meer dan een fysieke testplek alleen. Potentiële investeerders hebben een bezoek aan het prototype gebracht. Er zijn evenementen geweest waar zij hun innovatie aan woningcorporaties en bouwbedrijven hebben laten zien. “Daarnaast hebben de initiatiefnemers van DreamHûs ons gekoppeld aan interessante partijen en met ons meegedacht. Met WoonFriesland onderzoeken we of er een vervolgpilot mogelijk is in een aantal van hun woningen.”