Geslaagde pilot innovatieve spouwisolatie in DreamHûs

22 november 2021

Koston Noord, Termokomfort Europe BV en Bouwgroep Dijkstra Draisma voerden het afgelopen halfjaar in DreamHûs samen een pilot uit. De test draaide om een nieuwe, hoogwaardige isolator voor verbeterde spouwisolatie: een kunststof parel op basis van nanotechnologie. Dit innovatieve product van Termokomfort zou weleens dé oplossing kunnen zijn om ook oudere woningen op een betaalbare manier volledig gasloos te krijgen met een warmtepomp.

Een korte uitleg: om een warmtepomp goed te laten functioneren, moet een woning een minimale isolatiewaarde hebben. Normaal gesproken zijn daar bij oudere huizen vaak ingrijpende, prijzige maatregelen voor nodig, zoals een schilrenovatie. Met deze isolator hoeft dat niet. Het product biedt genoeg isolatiewaarde en kan gewoon in de bestaande spouwmuren worden gespoten. Zonder al te veel overlast voor de bewoners.

Best practice

Tot zover de veelbelovende theorie. Hoe werkt het in de praktijk?
Bij de pilot – in een bestaand, bewoond DreamHûs – testten de drie partijen onder meer de applicatiemethode en de daadwerkelijke isolatiewaarde. Wat dat laatste betreft stelde het product niet teleur. “Helaas crashten de sensoren in de spouw zelf onder invloed van het grafiet dat we voor extra isolerend vermogen met het isolatiemateriaal mee hadden gestort”, vertelt Folkert Linnemans, innovator bij Bouwgroep Dijkstra Draisma. “Daar konden we dus geen metingen mee doen. Maar we hadden ook een tweede meettraject lopen, in een conditioneringskist met verlijmde parels. De sensoren daar lieten een lambdawaarde van 0,023 zien. Een verbetering van 50% ten opzichte van ander isolatiemateriaal. Neem steen- en glaswol, dat zit tussen de 0,035 en 0,034.”

De lambdawaarde geeft aan hoe goed een isolatiemateriaal warmte geleidt. Hoe lager de lambdawaarde, des te beter de isolatiewaarde. Folkert: “Met de waarde van 0,023 hebben we al genoeg isolerend vermogen bereikt om een schilrenovatie niet te hoeven uitvoeren bij de keuze voor een warmtepomp. Dat resultaat alleen al maakt dit voor nu een van de best practices op de markt.”

Grafiet verlijmen

Een andere test betrof de toepassing van het eerder genoemde grafiet, een stof die warmte reflecteert. Frank Koster, directeur van Termokomfort:

“We kozen voor losse toepassing, omdat grafiet in de parel verwerken de lambdawaarde daarvan negatief zou beïnvloeden.” “Jammer genoeg bleek los toevoegen niet het gewenste effect te hebben”, vervolgt Folkert. “In de week na het storten dwarrelde er stof neer in de woning zelf. Dat gaf zwarte vegen en vlekken. Onze conclusie: we moeten het grafiet verlijmen aan de parel, zodat er geen stofwolken ontstaan. De vraag hoe dat het beste kan gebeuren, ligt nu bij Termokomfort. Technisch is het in ieder geval mogelijk."

De bedrijven onderzochten ook wat de beste applicatiemethode is. “De parels zijn net wat zwaarder dan piepschuim”, aldus Aant Buisman, directeur van isolatiebedrijf Koston Noord. “Voor onze bestaande machines te zwaar om de spouw in te spuiten, zo bleek. Daarom hebben we na veel testen voor een andere machine gekozen. Deze bestaat ook in een grotere versie, die we gaan gebruiken als we productie gaan draaien. Verder is een groot deel van het materiaal bij de pilot los gestort.”

Blij met de testresultaten

Samenvattend maakte de pilot een paar belangrijke dingen duidelijk, zegt Folkert.

“Ten eerste: we halen de beoogde isolatiewaarde! Verder weten we nu dat als we dit materiaal snel en goed willen verwerken, we het moeten binden en dat de parels groter en lichter moeten worden. De machines die Koston Noord gebruikt, zijn voor dit product minder geschikt gebleken. Er wordt nu gewerkt aan een passende applicatiemachine.”

De heren zijn blij met de testresultaten, ook al verliep niet alles even vlekkeloos. Aant: “We zijn op de goede weg en weten nu welke richting we uit moeten denken. Als we de koppen bij elkaar steken, komen we er wel.” Folkert: “Door de leermomenten zagen we duidelijk wat we nog kunnen verbeteren. Ik denk dat daarin het grootste succes ligt.”

Na de eindrapportage is het onderzoek op DreamHûs afgerond. Termokomfort zelf blijft het product finetunen. “Ons streven qua lambdawaarde is 0,02. Liefst nog lager,” zegt Frank. “We zoeken naar het grenspunt waarbij het materiaal zo licht mogelijk is en toch de beste isolatiewaarde houdt.” Intussen is de bouw van een nieuwe, grote fabriek van Termokomfort in volle gang. Frank: “Het idee is dat die volgend jaar draait. Eind dit jaar willen we het product certificeren en in 2022 willen we er de eerste werken mee uitvoeren. Ondanks de coronacrisis zie ik dat doel nog steeds als haalbaar.”

Het innovatieve isolatiesysteem maakt het voor de consument beter betaalbaar om van het gas af te gaan, zonder dat zijn huis ingrijpend moet worden aangepast. “Dat maakt deze innovatie heel interessant en het is ook nog eens makkelijk schaalbaar”, besluit Folkert. “Een woning gasloos maken, is met dit product een stuk makkelijker en goedkoper. Dat belooft wat voor de bouwwereld."

Afbeeldingen