Auke en Sander

HeatCycle update

22 maart 2022

Auke de Vries en Sander Wapperom van DeWarmte waren de eerste ondernemers die in DreamHûs hun verduurzamingsoplossing hebben getest: de HeatCycle. Met de HeatCycle kunnen bewoners de warmte van het water in elke afvoer hergebruiken. Door het water af te koelen naar minimaal 2 °C onttrekt de HeatCycle er warmte aan. De gerecyclede warmte kunnen bewoners opnieuw gebruiken voor warm water. 

Van experiment DreamHûs naar praktijk in Friesland 

Nadat De HeatCycle uitvoerig getest is door de bewoners van het DreamHûs is dit experiment verplaatst naar de praktijk in Friesland.   

Gezinswoningen 

De eerste HeatCycle’s zijn geplaatst in Heerenveen, Wolvega en Noordwolde. Deze praktijktesten duren twee jaar. Wanneer blijkt dat deze bewoners tevreden zijn over de HeatCycle en deze een besparing op hun gasrekening oplevert wil WoonFriesland de HeatCycle vaker gebruiken bij het verduurzamen van huurhuizen. 

Portiekwoningen 

DeWarmte en WoonFriesland onderzoeken momenteel of de HeatCycle ook geplaatst kan worden in portiekwoningen. Het rendement lijkt daar een stuk hoger te zijn. Er kunnen namelijk 7 woningen gebruik maken van 1 HeatCycle. Voordat er daadwerkelijk getest kan worden in portiekwoningen worden eerst nog enkele vraagstukken uitgewerkt. Dan kun je denken aan of de besparing voor elk huishouden die aangesloten is op de HeatCycle hetzelfde is.