Nieuw project spouwisolatie van start in DreamHûs

8 december 2020

Ondernemers testen een innovatieve en nieuwe vorm van spouwisolatie

Deze maand gaat het testen en demonstreren van spouwisolatie in DreamHûs van start. Koston Noord, Termokomfort en Bouwgroep Dijkstra Draisma voeren samen een pilot uit met een nieuwe isolator voor verbeterde spouwisolatie. DreamHûs is een experiment op The Green Village op TU Delft Campus van het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland, Bouwgroep Dijkstra Draisma, The Green Village en de Bewonersraad Friesland. Het doel hiervan is om betaalbare, gebruikersvriendelijke oplossingen voor verduurzaming van jaren 70 woningen uit te testen en toe te passen in de praktijk.


Nieuwe isolator voor spouwisolatie

Koston Noord, Termokomfort en Bouwgroep Dijkstra Draisma testen in DreamHûs samen een verbeterde manier van spouwisolatie. De werkmethode is daarbij niet anders dan gewoonlijk, maar de drie partijen gebruiken een nieuw type isolator. Deze nieuwe isolator verhoogt de isolatieniveaus van de vloer en de gevel flink, naar verwachting met 50%, of zelfs meer, ten opzichte van de huidige isolatieproducten. Dit zorgt ervoor dat ook oudere woningen met een warmtepomp volledig elektrisch kunnen worden, zonder dat er verdere ingrijpende en vaak dure maatregelen of verbouwingen aan de woning nodig zijn. Met de pilot in de DreamHûzen doen Koston Noord, Termokomfort en Bouwgroep Dijkstra Draisma ervaring op met de productie, het transport, de verwerking van de isolator en uiteraard het isolerend vermogen in de praktijk. Zo stelt Folkert Linnemans van Bouwgroep Dijkstra Draisma:


“Als deze isolatie slaagt, hebben we een betaalbare oplossing om label B woningen ook gasloos te krijgen en de rekening voor de elektriciteit in bedwang te houden.

”Aant Buisman, directeur van Koston Noord vult aan: “Het DreamHûs project is voor ons een geweldige kans om de innovatie te testen. De bouw in Nederland is erg traditioneel, maar Bouwgroep Dijkstra Draisma is de partij die landelijk voorop loopt qua innovaties. Als isolatiepartner van deze partij proberen wij mee te denken en ons steentje bij te dragen want samen bereik je meer dan alleen.”

Sigrid Hoekstra, bestuurder van het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland: “Dit isolatiemateriaal biedt veel perspectief. Waar anders een nieuwe voorzetgevel de mogelijke oplossing was, kan vele malen goedkoper de bestaande spouw worden benut om de isolatiegraad te brengen die nodig is voor de toekomst.”


Het verduurzamingsvraagstuk samen oplossen

De grootste opgave op de Nederlandse woningmarkt is om de bestaande bouw op een betaalbare manier te verduurzamen. Om die reden hebben sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland, Bouwgroep Dijkstra Draisma, The Green Village en de Bewonersraad Friesland de handen ineen geslagen en samen DreamHûs opgezet. Dit is een experiment waarbij op The Green Village, de proeftuin voor duurzame innovaties op TU Delft campus, drie exact nagebouwde woningen uit de jaren zeventig zijn gebouwd. Eén woning heeft het energielabel F en de andere twee het energielabel B. Studenten, ondernemers en marktpartijen worden uitgedaagd om betaalbare, gebruikersvriendelijke verduurzamingsoplossingen voor deze woningen te bedenken. Het plan is om de best gevonden oplossingen van DreamHûs eerst in de sociale huurwoningen van WoonFriesland en daarna in de rest van Nederland toe te passen. Zo kunnen de betrokken partijen hun droom waarmaken om de verduurzaming van de bestaande woningbouw in ons land te versnellen.