Nieuwe innovatie Supersola van start in DreamHûs

15 februari 2021

Ondernemers testen innovatieve zonnepanelen

Supersola is gestart met het testen van plug & play-zonnepanelen in één van de huizen die onderdeel zijn van het DreamHûs project. 

Plug & play-zonnepanelen

Supersola begint in het DreamHûs met een test om meer inzicht te krijgen in de risico’s omtrent het aansluiten van te veel zonnepanelen op en stopcontact. Het Haagse bedrijf maakt plug & play zonnepanelen om de drempel van zelf duurzame zonne-energie opwekken te verlagen. Hun panelen zijn een betaalbaar alternatief voor installaties tot 6 panelen en gemakkelijk te vervoeren bij een mogelijke verhuizing. Zij zijn namelijk op een snelle, eenvoudige manier te installeren door een stekker in de stopcontact te steken. Omdat de omvormer in het design geïntegreerd is, gaat de opgewekte zonne-energie direct het eigen elektriciteitsnet in, klaar om te gebruiken. Door de pieken in verbruik en opbrengst te meten in het DreamHûs kan worden vastgesteld hoeveel panelen, met een vermogen van 300 wattpiek, op een gewoon stopcontact goed en verantwoord kunnen functioneren. De testresultaten vanuit deze realistische situatie worden gebruikt om helder te krijgen of consumenten ook vier panelen in plaats van drie zelf kunnen plaatsen, zonder aanpassingen te hoeven verrichten in een groepenkast. Het team achter Supersola hoopt op deze manier de energietransitie in Nederland voor iedereen haalbaar te maken, waarbij duidelijke regelgeving essentieel is. 

Sigrid Hoekstra, bestuurder van het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland: “Ook in sociale huurwoningen kan dit concept interessant zijn voor kleinschalige toepassingen of als tijdelijke en verplaatsbare duurzame elektriciteitsvoorziening.” 

Van DreamHûs naar de rest van Nederland

The Green Village is de proeftuin voor duurzame innovaties op TU Delft Campus. Het unieke van dit onderzoeksterrein is dat daar sprake is van een regelluw terrein waarbij het bouwbesluit uitstaat. Relevante stakeholders werken samen om opschaling te versnellen, door knelpunten te ontdekken en weg te nemen: wetenschappers, het bedrijfsleven, overheden en het brede publiek. De drie rijtjeswoningen van DreamHûs die daar gebouwd zijn, vormen een afspiegeling van de Nederlandse woningmarkt. Het plan is om de best gevonden oplossingen van DreamHûs eerst in de sociale huurwoningen van WoonFriesland en daarna in de rest van Nederland toe te passen. Zo kunnen de betrokken partijen hun droom waarmaken om de verduurzaming van de bestaande woningbouw in ons land te versnellen.