Tomas en Bart

Sanura, van DreamHûs challenge winnaar tot…

18 februari 2022

Innoveren is meer dan techniek alleen

Het is de zomer van 2020 wanneer Tomas Schietecat en Bart Bergmans van Sanura met hun Flatmate de DreamHûs Challenge overwinning binnen slepen. Met deze overwinning mag Sanura een jaar lang hun plug & play warmtewisselaar Flatmate in de douche van de DreamHûs bewoners testen om zo hun innovatie weer een stap verder te helpen. 

De Flatmate is een innovatieve douchewarmtewisselaar die eenvoudig kan worden aangesloten op een standaard douchekraan. De plaat zet je bovenop de bestaande douchevloer in de badkamer. De warmte uit het gebruikte douchewater wordt ingezet om het koude water voor te verwarmen. Zo wordt tot 40% energie bespaard onder de douche, zonder in te leveren op comfort. 

DreamHûs challenge

“Begin 2020 hadden wij de Flatmate technisch werkend en was het tijd voor de volgende stap, het testen in een echte omgeving. Bij elke challenge en prijsvraag die wij voorbij zagen komen, dachten we zou dit iets voor ons kunnen zijn? En toen zag ik opeens de DreamHûs Challenge voorbij komen. Dat leek ons wel wat en we besloten mee te doen. Het voordeel van testen in een proeftuin is dat het product nog niet helemaal perfect hoeft te zijn. Je bent er om te leren en om het product verder te verbeteren”, vertelt Tomas. 

Je doet het niet alleen 

Wie een project in DreamHûs op The Green Village start, krijgt professionele begeleiding die vooraf en tijdens het proces meekijkt en meedenkt. 

“Vooraf had ik me geen voorstelling kunnen maken van wat DreamHûs voor ons kon betekenen. Maar daar kwamen we al snel achter. Er is vanuit WoonFriesland en Bouwgroep Dijkstra Draisma veel interesse in onze oplossing, omdat het een van de meest eenvoudige systemen is die hier kan worden getest. 

Via DreamHûs werden wij in contact gebracht met partijen die relevant voor ons waren of kwamen wij in de belangstelling. We kwamen in Klusvisie, werden in contact gebracht met de Cobouw en werden gekoppeld aan studentenhuisvester DUWO. Daarnaast organiseerde The Green Village ook de Altera Duurzaamheids Challenge, waardoor Altera Vastgoed nu twintig Flatmates afneemt die ze in woningen van huurders gaan neerzetten. Deze gaan ze een jaar lang monitoren en hopelijk nemen ze over een jaar nog meer af. Deze contacten zijn zeer waardevol voor ons.” 

Hink, stap, sprong

Nu de pilots geslaagd zijn, is het tijd voor de volgende stap. We moeten projecten binnenhalen, zodat ze kunnen opschalen. Gelukkig kunnen we inmiddels rekenen op een sterk netwerk van samenwerkingspartners, waaronder WoonFriesland, Bouwgroep Dijkstra Draisma en The Green Village.”