Sanura winnaar eerste online DreamHûs Challenge

2 juli 2020

Met een overtuigende pitch mag Sanura zich de winnaar noemen van de eerste online DreamHûs Challenge. Met de winst mag Sanura een jaar lang gratis gebruik maken van de testmogelijkheden in DreamHûs, om hun plug & play warmtewisselaar ‘Flatmate’ in de douches van de bewoners te testen. 

DreamHûs is een experiment op The Green Village op TU Delft Campus van het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland, Bouwgroep Dijkstra Draisma, Yes!Delft en de Bewonersraad Friesland. Het doel is om met elkaar de transitie naar een duurzamere maatschappij te versnellen.

Warmte verdwijnt niet in het putje
Sanura ontwikkelt de eerste plug & play warmtewisselaar voor in de douche. Met dit systeem wordt de warmte uit het gebruikte douchewater gebruikt om de koude leidingen, en zo het nieuwe douchewater, op te warmen. Het systeem is goedkoper dan de bestaande oplossingen en is eenvoudig, zonder te breken, te installeren. Doordat de warmte niet in de afvoer verdwijnt, bespaart een gezin 40% energie onder de douche.

De jury kwam na een pittig beraad tot de conclusie dat zij vooral kansen zien op het gebied van betaalbaarheid en opschaalbaarheid. Folkert Linnemans van BGDD is benieuwd of de Flatmate ook op technisch gebied een positief effect heeft op het rendement van de gasketel of warmtepomp. Gea Herz van de Bewonersraad Friesland heeft nog praktische vragen en wil graag weten hoe de acceptatie door de huurders is. Voor Rudo de Bert van WoonFriesland is de onderzoeksvraag hoe groot de besparing voor een één- of tweepersoons huishouden is. DreamHûs biedt uitstekende mogelijkheden om te testen en de antwoorden op de vragen scherp te krijgen.

Mooie kans
Tomas Schietecat en Bart Bergmans van Sanura zijn heel blij om de Dreamhus challenge te hebben gewonnen. “Dit is een uitstekende kans om de Sanura aan een groter publiek te tonen, te bewijzen dat het goed werkt én om gebruikerservaring op te doen.

De douche is een van de grootste energieslurpers in huis. In een gemiddeld huishouden gaat 20% van de gasrekening naar het verwarmen van douchewater. Deze warmte wordt slechts enkele seconden gebruikt en verdwijnt dan in het doucheputje. En dat is zonde! Met onze douchewarmtewisselaars wordt de warmte hergebruikt zonder dat het water wordt gerecycled. Dat zorgt niet alleen voor een aantrekkelijke kostenbesparing, maar verkleint ook de uitstoot van CO2.”

Experimenteren met renovatie-oplossingen en dan grootschalig toepassen

Het unieke van proeftuin The Green Village op TU Delft Campus is dat er sprake is van een regelluwe omgeving. DreamHûs bestaat uit drie woningen, die door Bouwgroep Dijkstra Draisma exact zijn nagebouwd vanuit de jaren zeventig: een woning met het energielabel F en twee met het label B. De drie woningen zijn bewoond en vormen een afspiegeling van de Nederlandse woningmarkt. Zo is een levensechte situatie ontstaan waarbij verschillende innovatieve partijen de uitdaging aangaan om de woningen zo effectief en efficiënt mogelijk te verduurzamen. Het plan is om de beste gevonden oplossingen van DreamHûs eerst in de sociale huurwoningen van sociale verhuurbedrijf WoonFriesland en daarna in de rest van Nederland toe te passen. Zo kunnen de betrokken partijen hun droom waarmaken om de verduurzaming van de bestaande woningbouw in ons land te versnellen.

De DreamHûs Challenge stond in eerste instantie gepland in maart van dit jaar, maar werd vanwege alle coronaperikelen uitgesteld. In een online variant kon de challenge nu alsnog doorgaan. Naast Sanura presenteerden ook 4 OMID, Karbonik, Studio Bas Sala, 5d solutions en Takkenkamp Isolatie hun innovaties tijdens de DreamHûs Challenge.

Afbeeldingen