Wat als een project zo vernieuwend is dat er nog geen wet- en regelgeving voor is?

27 januari 2023

Kunnen we onze woning en tapwater volledig met waterstof verwarmen? Op deze vraag zochten we afgelopen jaar antwoord in ons DreamHûs. 

Vanuit het H2@Home consortium slaagden we er als eerste in Europa in een woning te verwarmen met waterstof vanuit een gasnetwerk. Een succesproject met de nodige uitdagingen onderweg. Want waar vind je houvast als een project zo vernieuwend is dat er nog geen wet- en regelgeving voor is opgesteld?

 Lianne Mostert van gAvilar - één van de bedrijven uit het H2@Home consortium - vertelt in een openhartig interview over de hobbels die we als consortium onderweg tegenkwamen. Zo zegt ze over deze lastige periode: 

'Ik verwachtte dat we mochten starten als de risico-inventarisatie op orde was en wij konden aantonen dat het werkte. Zo werkt dat dus niet. De persoon die het moet goedkeuren heeft er niet per definitie baat bij of die moet juist zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt. Terwijl innovatieve oplossingen voor de energietransitie er juíst om vragen buiten de gebaande paden te treden.'

 Benieuwd naar het volledige interview met Lianne? Lees het op de website van The Green Village.

Bekijk ook het volledige eindrapport H2@Home